Frederiksø 2 • DK-5700 Svendborg • +45 30 624 623

Adresse Telefon Email Facebook Login
topimg.jpg
topimg2.jpg

Danmarks Museum for Lystsejlads

Åbningstider og priser

Januar - marts:
Tirsdage fra kl. 10 – kl. 15

Lukket tirsdag den 1. januar 2019

Udenfor nævnte tidspunkter holder vi åbent når vi er på værkstedet.
Hold øje med flagene udenfor.

Der er fri entré på museet, men vi ser gerne at de besøgende donerer et beløb de finder passende ved indgangen. Man kan benytte indsamlingsbøssen eller mobilepay.


Mere end 40 frivillige hjælper på museet og med bidrag fra de besøgende er det muligt at holde åbent.

Klik her for at se  hvordan du nemmest finder museet.


Grupper og sejlklubber efter aftale.
Guidet rundvisning: 600 kr.  

Velkommen

Danmarks Museum for Lystsejlads fejrede sit 20 års jubilæum i 2016 med åbning af et nyt museum på Frederiksø i Svendborg. 


Vores udstilling i museet er levende. Værkstedet er en integreret del af udstillingen, der udskiftes løbende fartøjer og nye historier bliver fortalt.
.
Lystsejladsmuseet er indrettet med udstilling, aktiviteter, en lille café, et loungeområde og med et arbejdende værksted. Museets sejlende fartøjer kan du se ved Sejlskibsbroen der ligger tæt ved museet.

I udstillingen vises omkring 40 fartøjer og på plancher og skærme fortæller vi mere end 150 års historie med lystsejlads og sejlsport i Danmark.


Museet sejlsimulator i kyndige hænder på kajen. Foto: Johnni Balslev


 

Opslagstavlen

Et studie i træskibsbygning gennem 100 år

Støtteforeningen i Danmarks Museum for Lystsejlads på vellykket maritim udflugt til Holbæk og Roskilde.


“Danske træskibsbygning gennem mere end 1000 år”.
Det kunne lystsejladsmuseets medlemsudflugt til Sjælland den 20. januar også have heddet.
Da programmet for en vellykket dag var udtømt, havde omkring en snes tilmeldte i hvert fald fået et interessant blik ind i både skibskonstruktioner fra vikingetiden og en nutidig genbygning af en galease i eg.
Den lidt gråsure lørdag begyndte foran et stort, tidligere pakhus på Holbæk Havn. Indenfor var en håndfuld træskibs-folk fra Nationalmuseet på hverdage igang med en meget omfattende renovering af galeasen Anna Møller af Svendborg. Det omkring tyve meter lange fartøj var bygget i Randers i 1907 og har i de sidste over 40 år tilhørt Nationalmuseet som en gave fra A. P. Møller. Efter informativ introduktion fra den museumsfrivillige bådebygger Lars Dons, Holbæk, var der åbent skib med mulighed for at se og dufte det spanterejste fartøj på tætteste hold.
Før skipper labskovs-frokosten i Værftscafeen, fik vi en fodkold runderering på kajer, broer og beddinger i det træskibs-aktive Holbæk. Flot, hvad de har gang i deroppe ved Isefjord.
Hvis Holbæks planlagte projekt Kystliv kan realiseres og når Nationalmuseet flytter tre træfartøjer til en nybygget museumshavn ud for pakhuset, bliver der endnu mere maritimt at opleve.
Vikingerne kunne også bygge skibe. Vore gæve og tyvagtige forgængere fra tiden 700-1100 konstruerede såvel fragtskibe som krigsfartøjer til indenskærs sejlads og til togter på de store have.
På udflugtens andet mål, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, fik vi syn for sagen med et guidet indblik i samlingens fem forskellige Skuldelev-fartøjer. Hele 25 år har det taget at samle de tusinder af stumper af skibe, der blev brugt som sænket barrikade ved Skuldelev i Roskilde Fjord.
Nu er de fem skibe selv sat bag en slags barrikade. I skibshallen er etableret et værn mod, at Roskilde Fjord ved ekstremt højvande skal bryde gennem de store vinduespartier lige ved siden af fartøjerne.
Før en tår kaffe og en gang æblekage i Cafe Lodsen, kom vi ombord i museets nye simulator-skibsdæk og følte os næsten som vikinger.

Tekst og foto: Søren Stidsholt Nielsen
Billeder fra udflugten 2018:Svendborg Classic Regatta
Regattaen har fået ny hjemmeside som du kan se her
Postkort fra 2017:Svendborg Classic Regatta afholdes  næste gang fra den 8. til den 10. august 2019 med 4 forskellige sejladser.

 

Næsten NYT NYT NYT. For et par år siden lancerede vi Bent Aarre Cup for klassiske glasfiberbåde. Vi håber at se følgende bådtyper i 2018:

4.4, 606, Ballad, Bandholm 26, Bandholm 30, Bianca 27, Chesapeake 32, Commander 31, Danboat 32, Drabant 22, Drage, Folkebåd, Grace 30, Great Dane 28, H-båd, IF-Krydser, Jensen 29 sloop, KDY 15 m2, Knarr, LA krydser, Liljebåden, Nimbus, Nordisk Snekke, Polaris Drabant, Princess 32, RJ, Sagitta 26, Sagitta 30, Scampi 30, Shipman 28, Soling, Spækhugger, Vega og Yngling.

 
Link til nyhedsarkivet

Museet i dag

En sjælden gave til museet En unik båd fra Randers har fået plads i den sejlende flåde. John Bjerre har foræret museet sin båd, der er stationeret i en lille filial i Rudkøbing.


Tekst og foto: Søren Stidsholt Nielsen.


Langs kajen i et hjørne af den gamle lystbådehavn ligger et ek- semplar af en unik motorbåd med sejl skænket til museet. Den godt otte meter lange, spidsgattede båd med navnet ”Fjord- blink” har 83 år på kølen og er sejlet af samme ejer i 55 år. Bådens nu tidligere ejer, den 80-årige John Bjerre fra Randers, mente, at tiden var kommet til at gå i land. På en udstilling luftede John sin tanke for bestyrelsesmedlem i museets støtteforening, Fini Rasmussen, Rudkøbing. Nu har han skænket sin båd til museet. – Der er en meget flot gestus. Båden var fuldt klargjort, da vi modtog den. John betalte ovenikøbet selv lastbiltransporten til Rudkøbing, fortæller Fini Rasmussen. I første omgang troede Fini, at John Bjerre tog fejl, da han oplyste, at motorbåden var tegnet af den kendte danske konstruktør Georg Berg, født i Faaborg. – Jeg mente, at Berg ude-lukkende havde tegnet sejlbåde, siger Fini. Men ”Fjordblink” er en af de få motorbåde fra Georg Bergs hånd.
Den anden bygget i samme omgang og bestilt af Randers kommune i 1935 er gået til. Begge bådskrog blev bygget af kalmarfyr på eg på det lokale Harder & Rasmussens Bådeværft. ”Fjordblink”, der nu er museets ejendom, har kun haft to private ejere før John Bjerre. Den ene af dem sejlede i båden i 24 år. Motorbåden indgår nu i museets samling af flydende fartøjer. Foruden nyerhvervelsen i Rudkøbing omfatter museets flydende samling en motorbåd og flere sejlbåde ved træskibsbroen i Svendborg og gaffelriggeren ”Runa” stationeret i Skovshoved. 

Om museet

Det var sejlsportsmanden, og forfatter til mere en 30 bøger om sejlsport, Bent Aarre der sammen med klubben ”Piraterne” tilbage i 1990 tog initiativ til at starte foreningen bag museet. I dag har foreningen ca. 400 medlemmer fra hele Danmark og spiller en væsentlig rolle for museets drift.

I midten af 90’erne oprettede man Fonden Danmarks Museum for Lystsejlads, hvis opgave er at drive museum for sejlsport og lystsejlads.

Igennem 20 år har museet indsamlet fartøjer og effekter og samlingen er i dag en af Nordens største.

Læs mere om museets historie her.

Kontakt info

Danmarks Museum for Lystsejlads
Frederiksø 2, Hal J, 5700 Svendborg

mail@lystsejlads.dk

tlf. 30 624 625
(telefonen er åben i museets åbningstid)

Benyt følgende adresser hvis du vil sende en mail.

udstilling@lystsejlads.dk
(udstilling, åbningstider, omvisninger og leje af museet)

arkiv@lystsejlads.dk
(forespørgsler til arkivet, historiske spørgsmål etc.)

effekter@lystsejlads.dk
(henvendelser vedr. nye effekter)

drift@lystsejlads.dk
(henvendelser der er relateret til drift)


Link til kontaktside

Hold dit næste arrangement i museet og få en unik oplevelse.

Læs mere her

Effekter

Danmarks Museum for Lystsejlads råder over en stor samling af effekter, og vi arbejder løbende på at holde vores online-lister opdateret. Du kan læse mere om de enkelte effekter ved at benytte nedstående link.

Støt museet - bliv medlem

Foreningen Danmarks Museum for Lystsejlads er museets venneforening. Foreningen har til formål at støtte museet på forskellig vis.

Kontingenter og bidrag fra de mange sejlklubber, virksomheder og privatpersoner er af afgørende betydning for museets virke. Et medlemskab koster 250 kr. om året for private. Klubber og firmaer betaler 500 kr. årligt.

Læs om foreningen og medlemsfordelene her.


Du kan blive medlem ved at udfylde skabelonen nedenfor eller ved at kontakte museet.

 

 


   
 
*Indtast kontrolnummer:
 
 

For medlemmer

Er du medlem kan du oprette din profil via dette link' Opret medlemsprofil


Har du oprettet en medlemsprofil kan du logge på her Medlemslogin


Museets sejlende både

 

Læs mere om bådene her

RUNA, 7mR, G. Rønne og K. Degn,
1910


Link til RUNA Center Skovshoved

SØLØVEN, 26m2 D5, M.S.J. Hansen, 1937GLORY, 20 m2 klinkbygget spidsgatter, M.S.J. Hansen, 1937


PEDER MOST, Aalborgjolle, 2007

FJORDBLINK, G. Berg motorbåd, 1935

CHRISTINE B II, LA Krydser nr. 0, Bjørn Olsen, 1958


TORTUE, Knarr O D55, Børresen, 1967

OVE, motorchallup, 30'erne, Marstal

Nyhedsbrev

Museet udsender nyhedsbreve tre gange om året.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Email:

Fornavn:

*Indtast kontrolnummer:

Danmarks Museum for Lystsejlads • Frederiksø 2 • DK-5700 Svendborg • +45 30 624 623

Adresse Telefon Email Facebook