Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook Login
topimg.jpg
topimg2.jpg

Effektliste

Effektliste

Tilbage til liste

1032 - Isbåd, gaffelrigget
Giver:Niels Krarup, Roskilde
Bygget:før 1912
Værft:Sverige
   

Klik på billedet for at se fuld størrelse.

Her ses bagermester Valdemar Nielsens isbåd, som han hjemførte fra Sverige i 1912.
Foto: Bent Lyman

Beskrivelse:

Gaffelrigget Isbåd skænket af Niels Krarup, Roskilde.

Det var den kendte danske rorsmand bagermester Valdemar Nielsen (Danmarks Valde), der i 1912 bragte denne unikke isbåd til landet. Han købte den i Stockholm til brug for issejlads på Roskilde Fjord, hvor den har sejlet lige til marts 1996.
Den gamle gaffelrigger, der er forsynet med bronzeskøjter, adskiller sig væsentligt fra moderne isbåde ved bl.a. at have styreskøjten placeret agter, hvilket kan give visse problemer, når agterskibet letter i stærk vind.

Isbåden har haft mange ejere, bl.a. Valdemar og Peter Christensen, der under 2. verdenskrig mod betaling sejlede passagerer rundt på fjorden.
Længde: 7,75 m
Bredde: 4,72 m
Sejlareal: 25 m²
Vægt: 450 kg
Fart: Omkring 80 km/timen med passagerer

 

Kongelig isbådsejlads

 

    Det er en stor glæde for museet at kunne vise denne gaffelriggede isbåd, som "Danmarks Valde" hjembragte til Danmark i 1912.

Som det må være alle bekendt, var vor daværende konge Christian X særdeles interesseret i sejlsport, men det er primært hans sejladser i 6 m R-både og hans berømte 10 m R-både "Rita", der har været et bredt kendskab til.

Chr. X var imidlertid også fascineret af isbådssejlads, og kongen fik til vintersæsonen 1923-24 en gaffelrigget isbåd, "Kretora" næsten identisk med museets eksemplar.

    Isbådssejlerne holdt til ved Gershøj Kro, hvor de havde fartøjsstation. Chr. X blev så begejstret for sejladserne og Roskilde Fjord, at han ønskede at gense farvandet om sommeren sammen med sine isbådsvenner. Se billeder.

Den 6. juni 1924 blev der arrangeret en motorbådstur fra Roskilde, og man indtog en frokost på Gershøj Kro.

    I tidens ånd var det selvsagt ikke de jævne isbådssejlere, Chr. X havde fået som isbådsejlervenner, men notabiliteter fra det etablerede lystsejladsmiljø omkring KDY. Blandt gæsterne var bagermester Valdemar Nielsen, admiral Cold, KDY's daværende formand, direktør Wm. Vett samt mange andre, der ikke vil være almindeligt kendt i dag.

    I øvrigt er interessen for isbådssejlads fortsat i den kongelige familie, idet Dronning Margrethe II også sejlede Isbåd ( se effekt nr. 1062).


Danmarks Museum for Lystsejlads • Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook