Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook Login
topimg.jpg
topimg2.jpg

Effektliste

Effektliste

Tilbage til liste

4197 - Verdens første sammensatte lanterne
Placering:Museumshallen
Giver:Peter Bjørn Olsen, Stubbekøbing
Ingen billede

 

Historik:

Verdens første sammensatte lanterne

I begyndelsen af 1960’erne fandt bådebygger og konstruktør af Nimbus bådene, Bjørn Olsen i Stubbekøbing ud af, at en lille båds lanterner ikke kunne ses i søgang.
Han fik den nærliggende ide, at en lystbådslanterne skulle sidde øverst i masten, ligesom man har specielle mastetop lanterner til store sejlskibe, hvor der er anbragt en rød og grøn lanterne over hinanden på begge sider af topmasten. Ikke rød-grøn ved siden af hinanden, men over hinanden, så det på afstand ser ud som én rød og én grøn lanterne, der ses hele horisonten rundt.
Bjørn Olsens geniale ide var at lave en sammensat lanterne som den viste prototype, hvor man også integrerede en agterlanterne, så andre både og skibe kunne se det lille lystfartøj og have check på, hvorledes det sejlede. Den mulighed var der jo ikke med rød-grøn over hinanden.
Bjørn Olsen havde mange tyske kunder i bådebyggeriet, og det var naturligt at forhøre sig hos Germanischer Lloyd, om de ville godkende en sådan alternativ lanterne forsikringsmæssigt.
Det ville Germanischer Lloyd ikke, så Bjørn Olsen patenterede ikke sin idé. Den blev blot mønsterbeskyttet og kom i produktion i støbt aluminium hos Brøndbjerg & Tandrup.

Beskrivelse:

Verdens første sammensatte lanterne (2 stk.).

Prototype og produktionstype i aluminium.


Danmarks Museum for Lystsejlads • Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook